We zijn te gast bij Jacob en Jan van den Borne Aardappelen te Reusel.
Na een welkom en kop koffie begint Jacob in zijn loods aan de presentatie van zijn bedrijf in precisielandbouw. Het ontstaan van dit bedrijf vind zijn oorsprong in België, en nog steeds hebben ze 80% van de activiteiten in België. Zonen Jacob en Jan hebben het bedrijf in 2006 overgenomen en zijn direct gaan investeren in mechanisatie en precisie landbouw. Ook is specialiseren redelijk ver doorgevoerd, dit was echter al in gang gezet. Opa en vader verbouwde vroeger nog Zaaigranen en conserven. Toen echter in 1984 Farm Frites in Lommel een frites fabriek bouwde is pa van de Borne op bezoek geweest en direct Key Supplier geworden van deze fabriek. “Wij leveren binnen 1 uur de gewenste soort, maat en ras aan deze fabriek”. Dit doen ze tot op heden nog steeds. Een vorm van specialiseren die zijn vruchten heeft afgeworpen. Hierdoor is ook het bouwplan gaande weg gewijzigd naar heel veel aardappelen en ook suikerbieten. Het huidige bouwplan bestaat uit 500 – 600 hectare aardappelen en 50 hectare suikerbieten. De aardappel percelen ruilen ze met 130 collega’s uit. Dit geeft ze toegang tot 160 percelen van gemiddeld 3 hectare groot met 6 hoekpunten per perceel. In 2009 zijn ze de precisielandbouw in gegaan. Dit in het begin vooral in verzamelen van data, echter niet altijd met de gewenste uitwerking omdat het gepaste content ontbrak. Toen even terug gegrepen naar de agenda van Opa van den Borne. Opa noteerde elke dag welke percelen hij gezien had, wat er stond, hoe het er voor stond met dit gewas en wat voor weer het was. Om hiermee bijvoorbeeld tijdens de oogst terug te kunnen kijken waarom er zoveel/zo weinig opbrengst van dit perceel kwam. Dus stel jezelf altijd de vraag “waarom?”. Jacob is naar Australië geweest om kennis op te doen bij de voorlopers van precisie landbouw. Alle innovaties waren daar aanwezig om snel sprongen voorwaarts te maken. Jacob is immers op zoek naar informatie zo dicht mogelijk bij de plant. Hij onderscheidt dan ook 4 niveau’s in precisie; Farm level, Field level, Zone level, Crop level.
Wat is hiervoor nodig?
Data, kaarten en scanners. Verder natuurlijk het bewust zijn van moeder natuur. Wat zou de natuur doen zonder ingrijpen van de mens hebben we verschillende keren gehoord uit de mond van Jacob. Om de data die nu allemaal verzameld wordt aan de juiste content te koppelen heeft het volledige personeel (4 man totaal) een app op hun GSM waarmee ze bij elke perceel wissel een aantal vragen dienen te beantwoorden, zoals wat kom je doen? Enkele zaken die mij vervolgens echt opvallen; Alle percelen zijn gescand op accu vermogen. Hoe groot is de accu van de grond en wat is het vermogen van vulling van de accu (bodem). Dit wordt gedaan met een geleidbaarheid scan en meet de EC waarde van de bodem. Verder meet hij lucht, water, organische stof en zouten en dit op verschillende diepte. Met diepte zegt Jacob ook direct bouwvoor. Hoe diep wortelt de plant, waar haalt hij zijn voeding uit en wat is de hoeveelheid meststof en organische stof in die bouwvoor. Elke centimeter diepte extra geeft minder voeding, meer kans op uitspoeling etc. Verder komt bemesten erg nauwkeurig. Al die jongens op de trekker die dat niet begrijpen, schop je direct van die Fendt. Hier komt ook de reden van nieuwe stal systemen om de hoek bij Jacob. Scheid de urine en dikke fractie in de stal, behoud de voedingsstoffen van de aparte componenten. Urine is de Red Bull voor de groei, vaste mest de buffer voor de winter en het voorjaar.
De platwals strategie
Ook heeft van den Borne diversen voorbeelden van betere benutting van oppervlakte, diepte, spoor en transport wegen in de percelen. Dit onderbouwt hij direct met meeropbrengsten in relatie tot verwacht verlies. Alle percelen gaan bijvoorbeeld eerst door de scan om te bepalen in welke richting het beste de bewerking plaats kan vinden. Hier gaat hij in de toekomst nog verder in doordat bekend is dat niet gereden grond 7-20% meer opbrengst genereerd. Denk in dit geval ook een schaduw, onkruid, akkerranden en dergelijke die ook direct gevolg hebben voor de opbrengsten per perceel. Jacob en Jan hebben op deze manier 14 groepen van precisie van gewasteling, poten (120 dagen groeien) tot en met de opslag.
Innoveren in de landbouw is vaak (altijd) “meer voor minder” Laat dit via een marketing strategie nu eens keren in een speciaal verhaal met een meerwaarde. 80% van de waarde is het verhaal erachter. Jacob laat het innoveren ook vooral over aan studenten, die denken out of the box en zonder verleden. Dit geeft echt vaak nieuwe ideeën. Innoveren mag Jacob in allerlei zaken op hun gezamenlijke bedrijf mits onder de volgende voorwaarde. Alle investeringen terugtellen naar kosten en opbrengsten. Jacob meet al jaren + 1% opbrengst verhoging. Want innoveren staat voor delen en delen voor vermenigvuldigen.
Een Goed netwerk is Goud waard.
Dus ook voor APO Oirschot een avond om je netwerk te verruimen.
Datum 25 juni 2018
Aantal leden aanwezig 24
Door Jan Beekmans (Voergroep Zuid)