Dinsdag 4 juni 2019 – 20.00 uur – De Stapperij
Boeren in de toekomst. Hoe reageert de periferie
Op dinsdag 4 juni organiseerde APO bij de Stapperij een avond met als titel ‘Boeren in de toekomst’. De periferie mocht op deze avond een korte inleiding geven over hoe zij de toekomst zien voor hun bedrijf en wat hun bedrijf voor onze bedrijven in de toekomst kan betekenen.
Als avond voorzitter was Han Swinkels gevraagd
Jan Minten van Voergroep Zuid
De bedrijven zullen steeds groter worden maar totaal zullen er minder dieren in Nederland komen. De grondstoffen zullen een lage foodprint moeten hebben, we moeten dus minder afhankelijk worden van soja en een andere eiwit bron krijgen. Verder zal er meer maatwerk op het boerenerf geleverd worden zodat bijvoorbeeld de kosten voor voerprijs en voorlichting los gekoppeld zullen worden.
Maurice Vossen van ABN-AMRO
Maurice gaf aan dat de markt ontwikkelingen zo snel gaan en dat je daar als bedrijf wel in moet mee gaan omdat je anders ingehaald wordt door de concurrent. Bijvoorbeeld V&D en Kodak hebben te laat geschakeld en bestaan ondertussen niet meer. Ook voor ABN-AMRO als relatiemanager is de toekomst onzeker omdat er steeds meer zaken online geregeld worden en er zullen meer aanbieders voor financiering komen. Maar voorspellen kunnen ze de toekomst niet, zelfs de rente niet.
Robert de Leeuw van De Leeuw Assurantie
Volgens Robert blijven er steeds minder verzekeraars over die agrarische bedrijven willen verzekeren. Robert geeft aan met zijn bedrijf een goed transparant advies te kunnen geven en in de toekomst slim en adequaat om te gaan met verzekeringen en risico’s en een harde onderhandeling te voeren met de verzekeraars.
Peter van Kerkhof van Agro-Connect
Ook Peter gaf aan dat er in de toekomst minder bedrijven zullen zijn maar wel grotere. Hierdoor zal het te kort aan vakbekwaam personeel groeien. Zijn bedrijf kan de bedrijven bijstaan met uitzendkrachten, detacheren en payrollen. De medewerkers willen steeds meer structuur, zekerheid, weekenden vrij en een betere beloning. Voor werkgevers biedt Agro-Connect trainingen aan in professionalisering van werkgeverschap, veiligheid, dier, welzijn, veilig voedsel en arbeidsmigranten.
Frido Affourtit van ABAB accountants, Manager ITC
Bij ABAB is data nu al heel belangrijk bij advisering. Voor de toekomst wordt het alsmaar belangrijker om alle verschillende datastromen die je op je bedrijf hebt te koppelen. En deze data moet dan weer gekoppeld worden aan partijen en ketens waarmee je werkt.
Chris van der Heijden van Van Dun Advies
Er komt een steeds strengere wet en regelgeving. Daarom is Van Dun Advies zich op steeds meer vlakken gaan specialiseren en wordt het werkgebied uitgebreid om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Er wordt ook veel aandacht besteed aan hun medewerkers en een prettige werksfeer. Want de medewerkers zijn bij Van Dun Advies het belangrijkste productiemiddel.
Merel Reijers van Horeca Nederland
Het aantal horeca bedrijven neemt ieder jaar nog toe met als gevolg dat veel bedrijven met een slecht rendement draaien. Om een goede horeca zaak te runnen moet je jezelf kunnen onderscheiden.
Annelies Schoenmakers van de provincie Noord-Brabant
Ambitie: Brabant wil in 2020 tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio’s van Europa behoren, met respect voor natuur, milieu, mens en dier. Voor bedrijven die willen innoveren zijn er meerdere mogelijkheden voor ondersteuning vanuit de provincie.
Goed georganiseerd
De avond werd strak maar wel op een leuke manier geleid door Han Swinkels.
Deze interessante avond werd afgesloten door onze voorzitter Arie Koolen en deze had ook nog een attentie voor de sprekers.
De avond was heel goed georganiseerd en er was een goede opkomst van de leden. Na dit alles was er nog tijd om gezellig na te kletsen over alles wat er deze avond gezegd was. Natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.
Corne Wagenberg
Varkenshouder