Dinsdag avond waren we te gast bij Hanneke en Rien van Ruremonde in de Donkhoeve. We werden onthaald in de sfeervolle vergaderruimte, bij de snorrende houtkachel met een lekkere kop koffie met een stuk gebak met slagroom.
Op de agenda stond de thema avond vraag het de notaris en fiscalist.
Allereerst hield fiscalist René Schaarroo van ABAB een inleiding over Estate-Planning, oftewel hoe ga ik met mijn vermogen om. Zoals je van een goed Abab`er mag verwachten was het vooral toegespitst op het voorkomen of beperken van belastingheffing. En dan met name bij schenking, bedrijfsoverdracht en overlijden. René heeft veel kennis en kunde gepresenteerd, waarmee een ieder afhankelijk van zijn eigen situatie hierzeker zijn voordeel mee kan doen. In de discussie na zijn betoog werd het onderwerp en de mogelijkheden van dit soort zaken ook wel gerelativeerd met de uitspraak “achteraf weet je hoe je het allemaal had moeten doen”.
Verder hield Stijn Marks als plaatselijke notaris een verhaal wat vooral gebaseerd was op de vragen die vooraf door leden per mail gesteld waren. Uiteraard deed hij dat met een goede interactie met de zaal en, zoals we dat van Stijn gewend zijn, met humor en een kwikslag. Naast de actualiteiten omtrent de veranderingen in wetgeving, gaf hij ook de jongste trend aan. Het “levens testament”. Nu dementie en alzheimer in toenemende mate een gezondheidsprobleem worden, komt de vraag aan de orde wie er medische en financiële beslissingen mag nemen als je er zelf niet meer bekwaam voor bent. Dit is te regelen via zo`n levenstestament. Verder ging Stijn ook in op de verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap. Bij de laatste vorm kan het nuttig zijn één en ander vast te leggen aangaande de kinderen die geboren worden of er al zijn. Het gaat dan vooral over “erkennen” en over “het gezag” hebben.
Iets over tienen sloot Arie Koolen de vergadering, waarbij hij de beide inleiders als blijk van waardering een fles Orreborrel gaf. Hij herhaalde ook een quote die vanavond gevallen was, en die van levenswijsheid getuigde als het over schenkingen gaat: “Je moet jezelf niet uitkleden voordat je te bed gaat”.
Daarna was er volgens de agenda tot 23 uur tijd ingeruimd voor “babbelen en borrelen”, wat volgens goed gebruik weer een paar uurtjes is uitgelopen.
Door Jos Claassen
Jos Claassen Taxatie & Advies