In mei 2014 is Frank Hoffmans klaar met zijn studie Agrarische Bedrijfskunde & Agribusinesse aan de Has in Den Bosch en….
‘ GAAT DE VLAG UIT’
Het maken van een afspraak voor een interview met de drukbezette Frank Hoffmans kostte enige moeite, maar lukte uiteindelijk wel. Aan de keukentafel vertelt hij op een bijzondere manier zijn levensverhaal. Echtgenote Monique is boodschappen doen en zonen Tim, Luc en Daan zitten braaf op school. De koffie en koek zijn binnen handbereik, dus kan het gesprek met een gerust hart losbarsten.
Frank Hoffmans (42 jaar) komt uit een gezin van vijf kinderen. Vier zonen en een dochter. Zijn ouders runde vele jaren een boerenbedrijf aan de Spoordonkseweg, waarmee hij in 1995 een maatschap vormde. Alvorens Frank het bedrijf zes jaar later definitief overnam verdiende hij in deeltijd als vrachtwagenchauffeur, boomkweker en ZZp’er een centje bij. Omdat hard werken met de paplepel is ingegoten, zijn broers geen interesse hadden in het boerenleven maar hij wel, was de beslissing om het bedrijf over te nemen toentertijd zo genomen. Samen met Monique en hun kinderen vormde Frank een gelukkig gezin op de boerderij met zo’n 805 vleeskalveren. Totdat in 2004 het leven plotsklaps een andere wending kreeg. Bij Monique werd in dat jaar de diagnose borstkanker vastgesteld. Dit droevige bericht viel samen met de plannen om het bedrijf uit te breiden naar 2400 kalveren. Hierdoor kwam Frank weer met beide benen op de grond te staan. Voor het eerst vroeg hij zich hardop af: ‘Wil ik dat eigenlijk wel en waarom? Ligt hier mijn passie?. Biedt het vleeskalveren bedrijf mij voldoende uitdaging en rendement, dat ik hiermee door wil blijven gaan? Zo niet? Wat voor andere mogelijkheden heb ik dan?’ De zoektocht naar antwoorden op deze prangende vragen ging – met steun van zijn familie – vanaf dat moment van start.
Frank nam ruimschoots de tijd om een weloverwogen besluit te nemen. En welke knopen ook zouden worden doorgehakt. Het was altijd goed. Want door het ziekteproces van Monique realiseerde hij zich ten volle dat het gezin de spil van het leven is en alle andere zaken van ondergeschikt belang zijn.
Mestverwerking
Na enig wikken en wegen zag Frank in de mestverwerking een nieuwe kans. De locatie aan de Spoordonkseweg bleek geschikt, dus ging de aanvraag vergunning voor mestverwerking van 25.000 ton richting Gemeente Oirschot. Frank voorzag geen hobbels, omdat de landelijke politiek de verwerking van overschot mest immers stimuleert. Het liep helaas een tikkeltje anders. Frank vertelt: ‘In augustus 2012 keurde Gemeente Oirschot, na vier lange jaren, de aanvraag goed. Maar datzelfde ambtelijk apparaat weigert tot op de dag van vandaag een bouwvergunning af te geven, omdat het een en ander opeens in strijd zou zijn met het bestemmingsplan’. Momenteel is er sprake van een impasse, waarvan Frank niet weet of en wanneer die doorbroken wordt.
Frustrerend is het zeker, temeer omdat de buurt geen moeite heeft met de nieuwe (her)bestemming. Integendeel zelfs. Op de voorlichtingsdag van 5 januari 2013 waren ze juist enthousiast over de voordelen van mestverwerking, zoals de positieve effecten op natuur en milieu. Het college van B&W was overigens ook uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar niet komen opdagen.
‘Een gemiste kans’, vindt Frank. Maar hij weigert bij de pakken neer te zitten en blijft lichtpunten zien. Hij wil niet alleen in zijn bedrijf investeren maar ook in zijn eigen ontwikkeling. In 2011 is Frank de opleiding Agrarische Bedrijfskunde & Agribusiness aan de hogeschool HAS Den Bosch begonnen. Frank is enthousiast over het schoolse leven. ‘Ik kom meer onder de mensen en mijn blikveld wordt verbreed. Tevens is dit een unieke kans om eens bij grote bedrijven in de keuken te kijken, waar ik normaal gesproken niet binnenkom’. Frank is inmiddels aan zijn eindscriptie begonnen, welke hij voor zijn eigen bedrijf schrijft. Het onderwerp is een businessplan voor mestverwerking uitwerken. Toepasselijker kan bijna niet. In het businessplan moet duidelijk worden of mestverwerking rendabel is.
Pannaveldjes
Elke dinsdagmiddag en avond zit Frank in de schoolbanken. Voor de verdere rest is het zelfstudie. Dat vereist disci-pline, want de zorg voor de kalveren en de aandacht voor het gezin gaat ook gewoon door. Daarnaast is Frank dit jaar een nieuw bedrijfje opgestart in het verhuren/verkopen van pannaveldjes. ‘Dat is een nieuwe uitdaging, maar ik heb eerlijk gezegd nog te weinig tijd gehad om dit goed in de markt te zetten’. Voor meer informatie kun je kijken op www.hoffmanspanna-sports.nl Aan de (bewuste) keuzes die de boerenzoon heeft gemaakt is een heel proces aan voorafgegaan, waar Frank met een tevreden gevoel op terugkijkt. ‘Vooral het gegeven dat ik een andere richting op kan, heeft een rijker mens van me gemaakt. Het is belangrijk dat ik nu weet waar ik naar toe wil, maar het is zeker zo belangrijk om ook een keer te vertrekken’, concludeert hij tot slot.