Op het pluimveebedrijf van Willie en Wilna van de Laar heerst rust, regelmaat en reinheid.
Terwijl Willie de eieren op de lopende band nauwkeurig inspecteert neemt zijn vrouw Wilna de verslaggeefster mee voor een rondleiding in de stallen. De veiligheid en hygiëne voorschriften worden strikt in acht genomen. Pas na een douche en het aantrekken van overall, laarzen en pet geeft Wilna groen licht. De kippen, van het ras Novogen, scharrelen relaxed rond. Te danken aan het juiste klimaat en huis-vestingsysteem, dat van uitstekende kwaliteit is. Wilna: ‘De kippen hebben continue voldoende ruimte , vers water en vers voer tot hun beschikking. Doordat ze goed zijn opgefokt en opgevoed zitten ze prima in hun vel. Dat vertaalt zich in zeer weinig grondeieren. Rust, regelmaat en reinheid is voor een kip van levensbelang’.
Wilna praat bevlogen over het reilen en zeilen op het bedrijf. Ze weet overduidelijk van de hoed en de rand. Met gemak informeert ze afgevaardigden vanuit de provinciale en regionale politiek over alle ins en outs aan de hand van powerpoint presentaties. ‘Het is belangrijk om mensen een kijkje in de keuken te laten nemen, zodat ze weten wat er allemaal speelt en bij komt kijken’. Willie en Wilna stellen hun deuren ook open voor degenen die zelf een pluimveebedrijf willen opzetten. Zo ontvingen ze afgelopen jaren al mensen uit Australië, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Maar geïnteresseerden uit eigen land zijn eveneens van harte welkom. Na de rondleiding is er tijd voor een bakje koffie. Eerst samen met Wilna, later schuift ook Willie aan. Ze vormen een hecht team. Samenwerken, elkaar aanvullen, ondersteunen, corrigeren en verstaan. Dat zijn vanzelfsprekendheden in hun (samenwerking)relatie. De gesprekken met adviseurs en vertegenwoordigers van de broederij, voederleveranciers, ei afnemers en bankmedewerkers voeren ze samen.
‘Maar Willie is de kippenboer, benadrukt Wilna. Een op en top kippenboer welte-verstaan. Hij hoort, ziet en ruikt hoe de kip zich voelt. Over dat fingerspitzengefühl beschik ik niet helemaal’.
Voorgeschiedenis
Willie van de Laar. Al vanaf zijn 7de levensjaar zit hij tussen het pluimvee. Vader startte in 1961 met zo’n 500 kippen. Twintig jaar later nam Willie het bedrijf met 27.000 kippen over, samen met Wilna die tot dan toe altijd als ziekenverzorgster op Liduina in Boxtel had gewerkt. Na de overname stond het leven van Willie en Wilna in het teken van veranderingen en ontwikkelingen. Niet alleen op bedrijfsmatig vlak, maar ook privé. Dochters Dian, Inge en zoon Ronnie bijvoorbeeld zagen het levenslicht. Na de geboorte van de kinderen stortte Wilna zich volledig op de opvoeding en was aanzienlijk minder in de stallen te vinden. De administratie hield ze wel onder haar hoede, tot op de dag van vandaag. Hadden Willie en Wilna in het verleden personeel in dienst, heden ten dagen doen ze praktisch alles zelf. In ’t weekend hebben ze zo’n vier uurtjes hulp en eens in de maand een hele dag. ‘Ondanks dat onze kinderen geen ambities hebben om ’t bedrijf over te nemen, zijn we een gezinsbedrijf. Onze kinderen tonen interesse en voelen zich betrokken’. In 2011 bestond het bedrijf vijftig jaar. Over een halve eeuw levensloop valt vanzelfsprekend veel te vertellen.
Zo was daar het renoveren van twee stallen in 1981 en het plaatsen van een mestsilo voor natte mest in 1986, tot aan het bouwen van een huis in 1992, het slopen van een stal en ’t bouwen van een nieuwe stal en mestloods in 1996.
Vijf jaar geleden moest het pluimveebedrijf – vanwege het batterijverbod – voor de derde keer aangepast worden.
Er kwam een nieuw eier lokaal met kantine, een douche en droogtunnel. In 2011 werd een stal verhoogd tot 2-etagestal. In 2012 werd een stal gesloopt en nog een 2-etagestal gebouwd. Wilna: ‘Het is een bewuste keuze geweest om langzaam te groeien. Dat heeft goed uitgepakt. Ons bedrijf staat – anno 2014 – als een huis. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet’. Het managen van scharrelkippen is een intensief en tijdrovende bezigheid. Maar dan rollen er uiteindelijk wel lekkere scharreleieren over de loopband’.
Strakke planning
De week/dag indeling op het pluimveebedrijf is strak gepland. Tussen 8.30 en 12.00 uur worden eieren geraapt en zo’n drie keer per dag controles uitgevoerd in de stal. Water, ’t voer, de mest en klimaat vereisen voortdurend de aandacht. In een van de ruimten nabij de stallen staan diverse computers, die vrijwel alles aansturen en essentiële gegevens bijhouden. Trots is Wilna ook op de mestverwerking, die gerust onder de noemer duurzaam en innovatief geschaard mag worden. Ze legt uit: ‘1 keer per dag wordt alle mest afgedraaid. Om de droogtunnel wordt de mest nagedroogd en in de mestloods bewaard. Van daaruit gaat het iedere zes weken naar Moerdijk, alwaar de mest wordt verbrand en ‘t ruim 300 gezinnen jaarlijks voorziet van stroom’. Willie en Wilna vinden het belangrijk om up to date te blijven. Ze bezoeken voorlichtingsbijeenkomsten, open dagen en lezen vakliteratuur. Ook de steeds veranderde wet en regelgeving wordt op de voet gevolgd.
Goede verstandhouding
Willie en Wilna hechten waarde aan een goede verstandhouding met bewoners in de nabije omgeving en houden waar mogelijk rekening met ze. Wilna: ‘Wanneer we snoeihout willen stoken, kijken we eerst altijd naar de windrichting zodat de buren er geen last van gaan hebben. Ook een geluidswal rond de voersilo’s is aangelegd om zoveel mogelijk hinder te voorkomen. Dat we de geluidswal in zaaien met zaadmengsel is voor de bijen en vogels ook nog eens mooi meegenomen’. En dat is wat pluimveebedrijf zo bijzonder maakt. Er wordt op goede voet geleefd met alle betrokken partijen. Zo hadden ze bijvoorbeeld al 25 jaar dezelfde ei afnemer en voerleverancier. In bijna 33 jaar leverde dezelfde broederij de legkippen. Ook het aanleggen van erfbeplanting rondom de stallen was voor Willie en Wilna geen punt van discussie. ‘ Zeg nou zelf! Het uitzicht op een prachtige boom en struikgewassen is toch veel mooier dan zicht op een kale stal?’
Toekomst
Door alle gedane investeringen kunnen Willie en Wilna diverse jaren vooruit. Ze hopen in de toekomst het bedrijf te kunnen verkopen. Hoewel het runnen van het kippenbedrijf keihard werken is vinden ze toch tijd voor vrienden, familie en ontspanning. ‘Dat is een bewuste keuze, aldus Wilna en Willie. De spaarzame vrije momenten vullen we met het uitvoeren van onze hobby’s en bezoekjes brengen aan dezen en genen. Willie fietst en biljart graag en ik ben lid van Fanfare Concordia en wandel en fietst met vriendinnen een blokje om. Maar we ondernemen ook dingen samen zoals een kaartje leggen met familie en uit eten gaan’.
Kortom: ‘Op pluimveebedrijf van de Laar loopt de meeste tijd alles op rolletjes. Dankzij de inzet van Willie en Wilna zelf.
Agrarisch Platform Oirschot
Op de vraag waarom Willie en Wilna van de Laar zijn aangesloten antwoordden ze kort maar krachtig het volgende:
‘APO staat voor Agrarisch Platform Oirschot.
De naam zegt het al. Hierbij kunnen zich agrarische of agrarisch aanverwante bedrijven aansluiten.
Ook wij hebben dat gedaan. APO kan een meedenkende partij zijn. Er zijn mensen bij betrokken die een heldere en verfrissende kijk op sommige onderwerpen hebben. Met collega’s uit de agrarische sector praten is erg leerzaam. Tijdens excursies doen we plaatsen aan, waar we anders nooit zouden komen’.